Viktig informasjon om rapporten
- Forsiden på rapporten skal ha: Gruppenummer, skolenavn og navn på gruppedeltakerne.
- Formatet på rapporten må være i PDF. Word godkjennes ikke! Ved forsinket innlevering av rapporten, vil det bli 2 poeng i trekk per dag på overtid.
- Rapporten må dokumentere hva dere har gjort, hva dere har ønsket å undersøke, presentere resultater og diskutere funnene. Rapporten vil bli gjennomgått av juryen, en gruppe eksperter innen elektronikk og teknologi.
- Juryen vil ta en samtale om prosjektet med hvert lag på konkurransedagen.
- Vi oppfordrer lærerne til å sende inn elevenes rapporter.
Leveringsfrist for rapporten er innen utgangen av mandag 20. februar.
Rapporten sendes på epost til: Hillevi Strand <hillevi.strand@ntnu.no>
Dokumentasjon av prosessen og gruppebilder
- Det skal sendes inn bilde av båten og bilde av gruppa sammen med rapporten separat. Dette vil brukes til en åpningsfilm om alle lagene på konkurransedagen og i profileringen av Ocean Space Race.
- Film prosess og gruppearbeid underveis og sett sammen til en liten film (maks 20 sek.) som kan brukes til åpningsfilm av lagene under selve konkurransedagen og til profileringa av Ocean Space Race ellers.
Bakgrunn
MF Ampere
16. februar 2015 hadde MF Ampere sin første tur med passasjerer. Den gikk over Sognefjorden mellom Lavik og Oppedal som en av åtte ferger på E39. MF Ampere ble med det verdens første batteridrevne ferge.
Fergen er 80m lang og 21m bred med en kapasitet på 360 passasjerer og 120 personbiler, og krysser fjorden 34 ganger om dagen, hele året.
Fergen har 10 tonn med batterier a energitetthet på 100 Wh/kg, mens én kryssing trekker i snitt 200kWh. Fergen lader i begge kaiene, og har to ulike system for å lade. En elektrisk ferge er spesielt sårbar for vær og vind da det kan øke effektbehovet drastisk.
Derfor stenger fergeleiet i fire timer noen netter slik at MF Ampere får ladet det den ikke rekker når den er i kai og i drift. For mer informasjon se "Bilferga Ampere" av Teknisk Ukeblad og "World's first zero emission electrical car ferry" på YouTube.
Problemstilling
Som et klimavennlig tiltak ønsker vi å erstatte en eksisterende diesel-ferge med en elektrisk ferge.
Fergen skal ha en kapasitet på minst 150 personbiler. Gruppen skal designe et skip som løser en slik transport-oppgave. Estimering av total batterivekt samt effektbehov per tur vil være sentralt.
I tillegg skal det utredes hvorvidt fergen kan lade i alle eller kun deler av kaiene da strømnettet må tåle at en ferge kobler seg på og lader.
Effektoverføring ved lading skal også beregnes og det skal tas utgangspunkt at ladetiden kun tilsvarer normalt kai-opphold, ett minutt forsvinner til å koble seg av og på strømnettet. Hver natt kan det legges inn et lengre ladeopphold i en av kaiene på 30 minutter, da pågangen trolig er lav.
Konkurranseregler
Dette prosjektet er beregnet på elever i videregående skole med Teknologi og forskningslære på læreplanen. Elevene bør ha 40 timer eller mer tilgjengelig for å gjennomføre prosjektet. Det skal designes, bygges, utrustes og utprøves en modell av en ferge.
Design, bygging og utrustning av skipsmodellen
Modellen skal:
- Lages i skala 1:100. Maks lengde er 90 cm.
- Utformes i "hard" isopor.
- Ha areal til å frakte minst 150PBE (Personbilenheter). Under testing i Havbassenget skal 25 fyrstikkesker brukes (Nittedals "Større Fyrstikker"), som har et areal på ca. 40 cm2, som tilsvarer 40 m2 i fullskala. Disse kan ikke stables i høyden eller på høykant så 1000 cm2 må være tilgjengelig dekksareal på modellen. Hver eske vil veie 16 g, i fullskala blir dette 400 tonn, som skal tilsvare 150 biler og passasjerer i fullskala. Dekket skal ligge over vannlinjen.
- I tillegg til lasten (fyrstikkeskene) skal modellen utstyres med ballast/last slik at totalvekten av skipet er minst 7 kg. Dette skal kompensere for en realistisk lettskipsvekt samt annen dødvekt. Det er hensiktsmessig å plassere dette lavt, men her må dere finne ut selv hvordan lasten skal fordeles.
- Drives av elektrisk batteri (type NiMH /Lipo 7,4V),
en motor av type Dualsky ECO 2216C-980KV (https://www.modellers.no/dualsky/31486/dualsky-eco-2216c-980kv-70gram) eller
en motor av type Dualsky ECO 2316 C-980KV
(https://www.modellers.no/dualsky/39824/dualsky-eco-2316c-v2-980kv-72gram)
en propell av type 29 mm plast 2-bladet RM4
(https://www.modellers.no/aero-naut/ant715351/propell-i-plast-til-b%C3%A5t-2-blad-r-m4-29mm)
- Det er ikke et krav at skipet må kunne laste biler i begge ender eller kunne kjøre frem og tilbake uten å snu (to propeller/akslinger).
- Hydrostatikk og motstand skal beregnes ved bruk av dataprogrammet "DELFTship" (eller Freeship), som har over 200 fartøy i sin database.
- Utstyres med overbygning og dekksutstyr.
- Utstyres med korrekt plassert fribordsmerke.
- Dypgang skal fastlegges vha. dataprogrammet og kontrolleres vha. eksperiment.
- Det skal påvises at modellens stabilitet er tilfredsstillende ved bestemmelse av metasenterhøyde og tyngdepunktets beliggenhet.
- Modellens motstand og effektbehov, som funksjon av fart, skal fastlegges vha. databeregninger og slepeforsøk (hvis dette lar seg gjennomføre).
Elevene skal gjennomføre en krengeprøve hvor målet er å måle seg frem til KG og GM, og sjekke dypgang og rulleperiode.
Under konkurransedagen vil gruppene få poeng etter følgende punkter:
Kontroll: Modellen vil bli sjekket før konkurranse. Modeller som ikke overholder reglene vil få trekk, evt. bli diskvalifisert. Ved for lang båt, vil det bli 5 poeng i trekk pr. cm ekstra lengde.
Regler for gjennomføringen av selve konkurransen i Havbassenget på MTS, finnes under fanen «konkurransedagen».
Tips:
Pass på at antenneledningen ikke blir våt, i såfall vil du 'jorde' signalet og få problemer med å
kontrollere båten. Dersom dette blir et problem vil vi ha noen 'frekvensfrie' sendere/mottakere i beredskap.
Nyttig nettside til hjelp: Stabilitet for skip
Anbefalt utstyr for å lage skipsmodell:
Utstyr | Leverandør | Pris |
Kontursag | Biltema | 498,- |
Lim | 36-2436 Biltema | 34.90 |
En halv plate hardisopor | Byggmakker ? | ca 80,- |
| | |
Anbefalt utstyr for å utruste skipsmodell:
Vi har forhandlet en utstyrsliste med «Norwegian Modellers». Send mail til shop@modellers.com og referer til Thor-Erik Brudvik tlf. +47 33 37 80 00. Han kjenner prosjektet og gir dere minst 10% rabatt.
For dere som har utstyr fra før så er det ingen forandringer her. Ta kontakt om dere lurer på noe angående utstyr. Alle påmeldte skoler vil få tilsendt riktig propell og motor via posten.